A tápanyagellátás befolyásolja a gondolkodást
Sokak szerint az optimális tápanyagbevitel a megfelelő fejlődés, növekedés, valamint az egészség fenntartása miatt szükséges. Pedig a jelentősége ezen túlmutat, ugyanis a gondolkodásunkra legalább akkora hatást gyakorol. Alapvetően agyunk szőlőcukorból nyeri az energiát a működéséhez, ez önmagában viszont kevés. A vasra, mangánra, B-vitaminokra szintén szüksége van, ezek nélkül ugyanis a szőlőcukor nem tud elégni, így az energiatermelési folyamatba hiba csúszik. A huzamosabb ideig fennálló, nem megfelelő tápanyagellátás a szellemi teljesítőképesség hanyatlását, a gondolkodás lassulását, a hosszú és a rövid távú memória romlását eredményezi.
Természetes források a magas szellemi teljesítményért
A kognitív tevékenységeinket természetes forrásokkal támogathatjuk, most felsoroljuk azt az 5-öt, amelyek a kor előrehaladtával is segítenek frissen tartani agyunkat.
- Áfonya. A világszerte elterjedt gyümölcs nemcsak ízletes, egészséges is. A jótékony hatása a magas antocián tartalmának köszönhető, ami erős antioxidáns hatásának köszönhetően segítséget nyújt a szabad gyökök elleni védekezésben.
- Dió. A hazánkban is őshonos, telítetlen zsírsavakban gazdag csonthéjas első osztályú E-vitamin forrás, csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, illetve segít megelőzni az időskorban megjelenő Alzheimer-kórt kialakulását.
- A memóriánk karbantartását segítő flavonoidok bevitele élvezet, hiszen az olyan ételekben és italokban található meg, mint a magas kakaótartalmú csokoládé, a tea vagy a bor.
- A magnézium az izmok mellett az agyunk működésében szintén jelentős szereppel bír. A pótlására kiemelt figyelmet kell szentelnünk, mert azok közé a nyomelemek közé tartozik, amelyeket a szerveztünk nem tud előállítani.
- Az omega-3 zsírsavak elengedhetetlenek a testünk egészséges működéséhez, de az előzőekben említett magnéziumhoz hasonlóan esszenciális elemről van szó.
Az agyunk működését tehát természetes forrásokkal és táplálékkiegészítőkkel egyaránt támogathatjuk, utóbbi választásakor elsősorban a minőséget tartsuk szem előtt.